Egyéb

E-könyvek számokban a statisztika tükrében

E-könyvek számokban a statisztika tükrében - e-Könyvesbolt

E-könyvek számokban a statisztika tükrében

Az e-könyv már nagyjából másfél évtizede jelen van a könyvpiacon, de ennek ellenére, még mindig lassú a növekedés. Az olvasók részéről mondhatjuk, hogy állóvízben toporognak, hiszen a kínálat, a választék alig növekedik, ezért a nyomtatott könyvek piaca még mindig fölényben van.

A szerzők részéről már más a helyzet. A piac sajátosságait alapul véve, sok szerző azt gondolja, hogy nem érdemes e-könyv megjelenésére energiát fordítani, hiszen ezek eladási mutatója messze elmarad a nyomtatott könyvekhez képest.

Magyarországon az értékesítési mutatók alapján a 2024-es évre előre jelzett forgalom, az e-könyvek értékesítését 2,93 millió euróra becsüli, ami nagy számnak tűnhet, ám ha összevetjük más országokkal, akkor látszik igazán, hogy mennyire kevés.

Ausztria jó összehasonlítási alap, hiszen lakosságát, területét figyelembe véve nagyjából azonos hazánkkal, ám az e-könyvek eladási adatai messze megelőzik Magyarországot, hiszen 134,20 millió euróra rúg a bevétel, ami így több, mint 44-szerese a hazai adatoknak.

Érdekességként megemlítem még az Egyesült Államok hasonló időszakra kalkulált adatait is, ami 4,95 milliárd euró, ám ez a hazai könyvpiac szempontjából nem releváns.

Mi a helyzet az EU-ban?

A nyomtatott könyveket, folyóiratokat vagy újságokat interneten vásárló uniós lakosok aránya 2023-ban továbbra is lényegesen nagyobb volt, mint az e-könyvek, online magazinok vagy online újságok esetében.

2023-ban uniós szinten a lakosság 13,4%-a vásárolt nyomtatott könyvet online az elmúlt 3 hónapban. Ez enyhe növekedés a 2022-es évhez képest (12,7%), de még mindig elmarad a 2021-es részesedéstől (14,5%).

Az e-könyveket, online magazinokat vagy online újságokat interneten vásárló lakosság aránya a nyomtatott könyveknek megközelítőleg fele volt. 2023-ban az uniós lakosok 7,2%-a vásárolt e-könyveket, ami növekedést jelez a 2022-es részarányhoz (6,6%) képest, de 2021-hez képest változatlan maradt.

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy az online könyvet vásárlók közül azok aránya, akik e-könyvet vásárolnak, a nyomtatott könyvekhez képest a fele.

2023-ban az első 3 hónapban a nyomtatott könyveket online vásárló lakosok legmagasabb százaléka Hollandiában (23,5%), ezt követi Luxemburg (22,2%) és Írország (21,1%). A legalacsonyabb arányt Cipruson (1,4%), Lettországban (2,9%) és Bulgáriában (3,7%) jelentették.

Az e-könyvek esetében ugyanebben az évben a legmagasabb arányt Dániában (22,0%), Hollandiában (21,6%) és Írországban (16,9%) jegyezték fel, míg a legalacsonyabb Cipruson (0,6%) és Bulgáriában (2,0%). és Románia (2,2%). Dánia és Finnország volt az a két ország, ahol többen vásároltak e-könyveket, mint nyomtatott könyveket az adatgyűjtést megelőző 3 hónapban. Magyarországon az online könyvvásárlók fele, az e-könyveket részesíti előnyben.

Összességében elmondhatjuk, hogy a magyarországi e-könyvek piaca virágzik, egyre nagyobb a kereslet a digitális könyvek iránt, és az e-olvasók egyre inkább elterjednek az ország olvasói körében.

Források:

https://www.statista.com/outlook/dmo/digital-media/epublishing/ebooks/hungary?currency=EUR
https://www.statista.com/outlook/dmo/digital-media/epublishing/ebooks/united-states?currency=EUR
https://www.statista.com/outlook/dmo/digital-media/epublishing/ebooks/austria?currency=EUR#revenue
https://www.statista.com/forecasts/1294239/number-of-ebook-users-global
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240423-2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük